Του Γιώργου Βάλλη
– Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών & Επαγγελματικών Θαλαμηγών (Π.Ε.Π.Ι.Ε.Θ – PUPYC)
Ειδικά φέτος γίναμε θεατές σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Σκάφη να συγκρούονται μεταξύ τους, υψηλές ταχύτητες πλωτών μέσων να δημιουργούν προβλήματα σε λουόμενους που βρίσκονται στις παραθαλάσσιες ακτές και ζημιές σε σκάφη που είναι δεμένα στις προβλήτες, ενοικιαζόμενα βαρκάκια αναψυχής να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από λουόμενους και μικρά παιδιά με το ρίσκο να προκληθεί σοβαρό δυστύχημα.
Ακόμα είδαμε ημερήσια σκαφάκια να προσεγγίζουν παραλίες γεμάτες κόσμο για να αποβιβάσουν τουρίστες, πλοίαρχοι επιβατικών πλοίων να προκαλούν τρόμο στους επιβάτες λόγω λάθος χειρισμών. Παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις, ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει η κύρια αιτία των περισσότερων ατυχημάτων και περιστατικών.
Καθημερινά λαμβάνουμε βίντεο και φωτογραφίες με καταγγελίες περιστατικών από διάφορα σημεία της Ελλάδας. Με γνώμονα την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής ,το σεβασμό απέναντι στη θάλασσα και τα περιστατικά που έχουν γίνει, έχουμε στείλει προτάσεις προς τις αρμόδιες λιμενικές αρχές και υπηρεσίες για τη μείωση των ναυτικών ατυχημάτων. Με βάση το πρόσφατο επαγγελματικό ταξίδι που πραγματοποίησε ο cpt. Γιώργος Βάλλης στις ακτές τις Γαλλίας είδε τα μέσα σε όλα τα σημεία που συνεισφέρουν για την ασφαλή ναυσιπλοΐα όλων των πλωτών μέσων.
Όπως συμβαίνει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, προτείνει σε βραχονησίδες – ξέρες να τοποθετηθούν φωτεινές αναλαμπών τσαμαδούρες- σημαδούρες με σιδερένιο ιστό ή ηλιακά πάνελ που φορτίζουν την ημέρα και το βράδυ φωτίζουν. Να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για τους μήνες Απρίλιο μέχρι και Οκτώβριο σε όλα τα νησιά, τις ακτογραμμές, τους διαύλους και τα στενά, αυστηροί έλεγχοι, αυστηρά πρόστιμα, οδηγίες και τα ανάλογα μέσα ελέγχου. Να υπάρχει αυστηρή νομοθεσία για τη ταχύτητα και την απόσταση και αυστηρές ποινές που θα πρέπει να τηρούν εντός και εκτός των λιμανιών, των ακτογραμμών, για περιοχές που τα σκάφη και άλλα πλωτά μέσα βρίσκονται κοντά σε παραλίες με λουόμενους.
Επίσης έχουμε ζητήσει από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος την άμεση έρευνα όλων των πιθανών παράνομων sites, που πωλούν ναυτικές φωτοβολίδες. Προτείνουμε το κάθε σκάφος και γενικά όλα τα πλωτά μέσα να έχουν μαζί τους υποχρεωτικά πάντα όλα χαρτιά και αποδεικτικά έγγραφα της αγοράς τους και της επιστροφής τους και κατά τη λήξη τους να επιστρέφονται στο προμηθευτή τους για καταστροφή/ανακύκλωση είτε είναι από ιδιώτη είτε είναι από το κρατικό μηχανισμό. Τέλος, αναφορικά με το πρωτόκολλο για ΑΜΕΑ στα πλοία, προτείνουμε να υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις ΑΜΕΑ στα πάρκινγκ των πλοίων.
Να έχουν άνετη πρόσβαση χωρίς περιορισμούς και να είναι εύκολη η επιβίβαση και η αποβίβαση των ανθρώπων και εντός του γκαράζ αλλά και μεσώ ασανσέρ και μέσω των κυλιόμενων σκαλών. Να υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο για να εξυπηρετούνται άμεσα και άνετα χωρίς επιπλέον ταλαιπωρία. Με τα παραπάνω μπορούμε να πετύχουμε τη μείωση των ναυτικών ατυχημάτων, την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και να είμαστε περήφανοι για τη χώρα μας.